Wie zijn wij

Wij zijn een groep van ongeveer 25 mensen die de passie voor houtdraaien delen.

Sommigen draaien al heel lang, anderen zijn pas begonnen.

Regelmatig komen we bij elkaar om ervaringen te delen, elkaars werkstukken te bekijken, nieuwe technieken te oefenen etc. We hebben een vaste locatie.

Bijeenkomsten

Wij komen regelmatig bijeen op onze locatie in St Michielsgestel.

Onder het genot van een kop koffie wordt van alles besproken op een zaterdagmorgen. Elke keer wordt het maken van een werkstuk, het gebruik van een stuk gereedschap of één of ander creatief idee gedemonstreerd. Enkele malen per jaar houden we een draaidag waarbij we allemaal de gelegenheid hebben iets te oefenen. Een ideale gelegenheid om iets nieuws te leren maar ook om ideeën op te doen en te zien hoe anderen op soms creatieve wijze met gereedschap werken.

Wat is houtdraaien?

Houtdraaien is een ambachtelijke vaardigheid waarbij een stuk hout wordt gesneden en gevormd op een draaibank om verschillende vormen en ontwerpen te creëren. Het houten stuk wordt op de draaibank bevestigd en ronddraaiend gebracht, waardoor de houtdraaier het kan vormen met verschillende snijgereedschappen.

Er zijn verschillende soorten houtdraaiwerk die kunnen worden gemaakt, waaronder kommen, vazen, kandelaars, pennen en nog veel meer. Het proces van houtdraaien vereist zorgvuldige aandacht voor detail en precisie, en kan zowel een kunstvorm als een praktische vaardigheid zijn.

Houtdraaien vereist vaak specifieke gereedschappen, zoals beitels, schrapers en een draaibank om het houten stuk vast te houden en te roteren. Het type hout dat wordt gebruikt voor het draaien kan variëren, van zacht hout zoals grenen tot hardhout zoals eiken en walnoot.

Houtdraaien kan een lonende en creatieve bezigheid zijn en kan worden beoefend door iedereen, van beginners tot gevorderde houtbewerkers. Het biedt een unieke manier om te werken met hout en kan leiden tot prachtige, handgemaakte stukken die jarenlang meegaan.

Demonstratie Excentrisch draaien door Lucas Janssens

Contact

Heb je interesse in houtdraaien en wil je meer weten over de Dommeldraaiers, bel dan één van de onderstaande personen of stuur een email naar info@dommeldraaiers.nl

Henno Tillema (voorzitter), tel: 040-2568494

Arnold Brok (penningmeester), tel: 06-38890673

Ook kun je een keer meedoen tijdens één van onze bijeenkomsten. Iedereen is welkom, jong en oud, beginners en ervaren draaiers.

Lid worden kan natuurlijk ook. Voor €30 per jaar ben je lid van De Dommeldraaiers. Omdat wij onderdeel zijn van de landelijke vereniging Radius, is ook een lidmaatschap daarvan vereist. Dat kost €30 per jaar. Daarvoor krijg je dan ook 4 maal per jaar het full color tijdschrift AktieRadius.